Sposób przygotowania:
Żądło osy
Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, mleka, jajka, masła i 50 g cukru. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Truskawki kroimy na połówki i posypujemy mąką ziemniaczaną. 100 ml kremówki zagotowujemy z resztą cukru i miodem. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na 2 blaty, na jednej połowie układamy truskawki, a na drugiej masę z migdałami. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu i mieszamy z żelatyną. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i mieszamy z masą budyniową. Gotową masę rozkładamy na placku z truskawkami i przykrywamy plackiem z migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
zewa
Czy można użyć innych owoców gdy nie ma sezonu na truskawki ?
paulisia_elk
Dziękuje, oczywiście ja robiłam takie samo z jagodami, robimy identycznie tylko zamiast truskawek dajemy jagody, ja myślałam jeszcze o wersji ze śliwkami bo teraz sezon, myślę, że spokojnie się nadadzą
zewa
dziękuję za odpowiedź :)
paulisia_elk
Pozdrawiam ;) i polecam się na przyszłość ;)
zbysiowa
paulisia_elk
Hehe ;) A ja świtaśnie dziękuje ;)
MagdaMM
paulisia_elk
Dziękuje