Sposób przygotowania:
Zając po polsku w śmietanie
Wodę zagotować z octem, przyprawami i obranym, pokrojonym w plasterki czosnkiem, ostudzić. Mięso umyć, podzielić na porcje, ułożyć w kamionkowym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. W tym czasie mięso kilkakrotnie obracać. Tak przygotowanego zająca wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, zrumienić porcje mięsa, przykryć plasterkami boczku, podlać 1/2 szklanki wody i piec 1 i 1/2-2 godzin, często polewając powstającym sosem (w razie potrzeby podlewać wodą). Mięso wyjąć, kiedy będzie miękkie. Sos z pieczenia połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Polać mięso sosem, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówką.