Sposób przygotowania:
Zalewajka na bogato
Ziemniaki, marchewki, po kawałku selera i pietruszki umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ziele, liść, odrobinę soli i gotować. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Przesmażyć na oleju, gdy się zeszkli, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plastry. Dodać do cebuli i czosnku, krótko razem przesmażyć. Wrzucić do warzyw, gdy będą miękkie. Do zupy wlać domowy zakwas (zamieszałam przed użyciem, aby mąka zagęściła zupę), gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować i zdjąć z ognia.Jajka ugotowane na twardo pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Można udekorować rzeżuchą.