Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zalewajka na bogato

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To moja pierwsza zalewajka. Wyszła tak smaczna, że w tym roku na Wielkanoc ugotuję ją zamiast tradycyjnego żurku :)

Zalewajka na bogato Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zalewajka na bogato

 

 

Sposób przygotowania:

Zalewajka na bogato
Ziemniaki, marchewki, po kawałku selera i pietruszki umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ziele, liść, odrobinę soli i gotować. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Przesmażyć na oleju, gdy się zeszkli, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plastry. Dodać do cebuli i czosnku, krótko razem przesmażyć. Wrzucić do warzyw, gdy będą miękkie. Do zupy wlać domowy zakwas (zamieszałam przed użyciem, aby mąka zagęściła zupę), gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować i zdjąć z ognia.Jajka ugotowane na twardo pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Można udekorować rzeżuchą.
Zalewajka na bogato
Ziemniaki, marchewki, po kawałku selera i pietruszki umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ziele, liść, odrobinę soli i gotować.
Zalewajka na bogato
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Przesmażyć na oleju, gdy się zeszkli, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Zalewajka na bogato
Parówki obrać z osłonek, pokroić w plastry. Dodać do cebuli i czosnku, krótko razem przesmażyć. Wrzucić do warzyw, gdy będą miękkie.
Zalewajka na bogato
Do zupy wlać domowy zakwas (zamieszałam przed użyciem, aby mąka zagęściła zupę), gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować i zdjąć z ognia.