Sposób przygotowania:
Zalewajka na domowym zakwasie
Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. W rondlu zagotowałam wodę, na wrzącą wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu, aż jedno i drugie zaczęło się rumienić. Zawartość patelni przełożyłam do rondla. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, następnie dodałam wymieszany zakwas na żur i pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
katarzynka455
edytaha
Dziękuję Katarzynko :) Ja już nie pytam męża na co ma ochotę, bo zawsze wtedy patrzy na mnie jak na kosmitkę :) Gotuję to, na co ja mam ochotę, a on i tak zjada z apetytem :)
katarzynka455
edytaha
Znam ten ból, był czas, że gotowałam trzy zupy na raz. Teraz też niebawem będę mieć nowego domownika, i to w dodatku marudną "jadaczkę". Znów zacznie się żonglowanie garami :/
katarzynka455
ja czasami to nie daję rady żeby to wszystko ogarnąć ale nieraz mam pomoc córki chociaż Ona też pracuje i studiuje i różnie to bywa.