edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Zalewajka na domowym zakwasie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczna zupa, do której wykorzystałam domowy zakwas na żurek

Zalewajka na domowym zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zalewajka na domowym zakwasie

 

  • 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany)
  • 50 dag ziemniaków – waga po obraniu
  • 1,5 litra wody
  • 4 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 15 dag cienkiej kiełbasy
  • mała cebula
  • łyżka oleju
  • 1 szklanka zakwasu na żur przygotowanego według przepisu
  • https://gotujmy.pl/domowy-zakwas-na-zur,przepisy,187230.html
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Zalewajka na domowym zakwasie
Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. W rondlu zagotowałam wodę, na wrzącą wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu, aż jedno i drugie zaczęło się rumienić. Zawartość patelni przełożyłam do rondla. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, następnie dodałam wymieszany zakwas na żur i pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Zalewajka na domowym zakwasie
Na wrzącą wodę wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę.
Zalewajka na domowym zakwasie
Na patelni obsmażyłam do zrumienienia cebulę i kiełbasę.
Zalewajka na domowym zakwasie
Zawartość patelni przełożyłam do rondelka.
Zalewajka na domowym zakwasie
Na koniec doprawiłam zupę do smaku solą pieprzem cukrem i majerankiem.

Tagi:

kielbasa