Sposób przygotowania:
Zapieczony kurczak z gorgonzolą
⅓ czosnku posiekać na drobno, pozostałe ⅔ przecisnąć przez praskę Mięso pokroić na ca. 1 - 2 cm kostkę, wycinając wszystkie paskudne żylska i inne obleśne błony oraz tłuszcze, Posiekany czosnek zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem, by następnie włożyć obrobione mięso i je zarumienić. Pod koniec pieczenia dodać przyprawy, wymieszać i podpiec. Gorgonzolę posiekać nożem, żółty ser utrzeć na tarce. Jogurt przełożyć do miski, włożyć przeciśnięty czosnek i pociętą gorgonzolę, posolić, dodać pieprzu i granulowanego czosnku, następnie wszystko wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z przepisem napisanym na paczce w posolonej wodzie. Do gotującego makaronu można dodać kilka łyżek oleju, co zapobiega sklejaniu się makaronu. Po ugotowaniu makaronu, należy go odcedzić i postraszyć zimną wodą. Papryki pociąć na kawałki ca. 3 x 0,5 cm (jak u chińczyka) Wszystkie przygotowane produkty, z wyjątkiem utartego żółtego sera, wymieszać razem w żaroodpornym naczyniu. Utartym żółtym serem posypać całość i włożyć na ca. 20 min do rozgrzanego na 200°C piekarnika (góra/dół). Można podawać z białym wytrawnym winem, np. „Lenz Moser Grüner Veltiner“ lub też moim ulubionym „Chablis” Smacznego :))
Doro
dusia30
eli_555
góralka
Natala1210
Golden
Donnna