Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Zapiekana kasza gryczana z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łatwa w przygotowaniu i bardzo tania.

Zapiekana kasza gryczana z jajkiem

Składniki:

Zapiekana kasza gryczana z jajkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana kasza gryczana z jajkiem
W małym garnuszku gotujemy 1,5 litra wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Pieczarki i cebulę umyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni lekko podsmażamy cebulę z pieczarkami, po czym dodajemy jajka, ugotowaną kaszę. Popieprzyć, po czym wszystko dokładnie mieszamy, i smażymy pod przykryciem 10 minut. Przekładamy kaszę z dodatkami do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 C. Kasze gryczaną z jajkiem i dodatkami podajemy z razowym chlebem z którym świetnie smakuje.