Sposób przygotowania:
Zapiekana masa ziemniaczana
Ziemniaki obrać, przemyć wodą, osuszyć, a później trzeć na tarce o grubych oczkach. Pozbyć się nadmiaru powstałej wody. Dwie cebule obrać, przemyć pod zimną wodą, żeby nie szczypały w oczy i również trzeć na tarce. Jeden ząbek czosnku obrać, umyć i trzeć na tarce, ale z małymi oczkami. 2 dag boczku wędzonego pokroić na niedużą kostkę i dodać do masy zrobionej z ziemniaków. Do mąki wbić dwa całe jajka i całość dobrze wymieszać. Jajka wymieszane z mąką dodać do masy ziemniaczanej. Szczypiorek obrać, posiekać drobno i również dodać do masy. Całość wymieszać, doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i ponownie wymieszać. Margaryną bardzo dokładnie wysmarować podłużną, wąską formę i wlać do niej masę ziemniaczaną. Danie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 60- 70 minut.