Tata Kazika

Tata Kazika

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Zapiekanaka "Ivone"

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 574

Ugotować makaron w osolonej wodzie odcedzić, brokuł umyć podzielić na różyczki,

Zapiekanaka "Ivone"

Składniki:

Zapiekanaka "Ivone"

 

  • 20 dag makaronu rurki (lub innego, mogą być skrętki)

 

  • średni brokuł

 

  • 2 duże marchewki

 

 

  • duża cebula

 

 

 

  • 2 jaja

 

  • 30 dag żółtego sera

 

 

 

 

  • łyżeczka majeranku

 

  • po szczypcie tymianku i cząbru

 

  • vegeta lub Maggi

Sposób przygotowania:

Zapiekanaka "Ivone"
Ugotować makaron w osolonej wodzie odcedzić, brokuł umyć podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na półtalarki i ugotować (powinny być lekko twarde). Obrać i oczyścić cebulę i pieczarki, pokroić w dość grube części i razem usmażyć. Żółty ser zetrzeć na tarce, na dużych otworach. Ze śmietany i jaj zrobić sos (zalewę), dodać rozgnieciony czosnek i 1/3 sera, dodać przyprawy i zioła, dobrze wymieszać. Jeśli warzywa nie są zbyt słone, to sos można lekko przesolić.

Na posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układać warstwami i polewać sosem: makaron, brokuły, marchew, pieczarki (lub pomieszać, jak kto woli). Całość polać resztą sosu i posypać po wierzchu pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220°C, przez 20 min. Ta potrawa komponuje sie nieźle z białym wytrawnym winem.

Przepis własny

Tagi:

makaron sery ser