Sposób przygotowania:
Zapiekanaka "Ivone"
Ugotować makaron w osolonej wodzie odcedzić, brokuł umyć podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na półtalarki i ugotować (powinny być lekko twarde). Obrać i oczyścić cebulę i pieczarki, pokroić w dość grube części i razem usmażyć. Żółty ser zetrzeć na tarce, na dużych otworach. Ze śmietany i jaj zrobić sos (zalewę), dodać rozgnieciony czosnek i 1/3 sera, dodać przyprawy i zioła, dobrze wymieszać. Jeśli warzywa nie są zbyt słone, to sos można lekko przesolić.
Na posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układać warstwami i polewać sosem: makaron, brokuły, marchew, pieczarki (lub pomieszać, jak kto woli). Całość polać resztą sosu i posypać po wierzchu pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220°C, przez 20 min. Ta potrawa komponuje sie nieźle z białym wytrawnym winem.
Przepis własny
Na posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układać warstwami i polewać sosem: makaron, brokuły, marchew, pieczarki (lub pomieszać, jak kto woli). Całość polać resztą sosu i posypać po wierzchu pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220°C, przez 20 min. Ta potrawa komponuje sie nieźle z białym wytrawnym winem.
Przepis własny