Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekane bakłażany

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, pokrajać ukośnie w

Zapiekane bakłażany

Składniki:

Zapiekane bakłażany

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane bakłażany
Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, pokrajać ukośnie w niezbyt grube plastry, posypać solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie osuszyć, posypać pieprzem i mąką, usmażyć z obu stron. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Bakłażany układać w naczyniu przesypując startym serem, cebulą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Zalać pozostałym olejem oraz śmietaną wymieszaną z zółtkami. Zapiec w gorącym piekarniku.