Sposób przygotowania:
Zapiekane cukinie z mięsem i kaszą
Kaszę ugotowałam i ostudziłam. Cukinie umyłam, przecięłam wzdłuż, wydrążyłam miąższ z pestkami i lekko posoliłam. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na łyżce oleju. Dodałam mięso i smażyłam ok. 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego w kosteczkę pomidora, rozdrobniony czosnek i przyprawy, podlałam połową szklanki bulionu i dusiłam ok. 10 minut. Po tym czasie dorzuciłam kaszę i wymieszałam ją z mięsem. Na koniec dodałam mascarpone i znowu całość dokładnie wymieszałam. Przygotowanym farszem wypełniłam cukinie, na wierzchu każdą posypałam odrobiną startego sera i ułożyłam na blasze. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni, wstawiłam do niego blachę i podlałam cukinie resztą bulionu. Zapiekałam ok. 20 minut.