Sposób przygotowania:
Zapiekane gniazdka z makaronu
Gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki podsmażamy na maśle. Gdy puszczą soki i woda odparuje dodajemy cebulę i po chwili szynkę. Przyprawiamy solą i pieprzem Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Nastawiamy piekarnik na180*C. Do kokilek. lub innych żaroodpornych małych miseczek wcześniej nasmarowanych wewnątrz masłem wkładamy gniazdka z makaronu. Do środka nakładamy " farsz" z pieczarek, cebuli i szynki. Robimy sos: Do miski wkładamy śmietanę dodajemy do niej jajko, sól i pieprz - intensywnie mieszamy. Gdy śmietanę i jajko będą tworzyły "jedność" dodajemy starty żółty ser. Ponowne mieszamy. Zalewamy sosem makaron w kokilkach (około 2 łyżek na porcje wychodzi). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę z trybem termoobieg pieczemy 15- 20 minut w zależności od mocy piekarnika. Gdy wierzch zacznie się rumienić, a masa się zetnie - gotowe.