Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zapiekane mule

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa z kuchni śródziemnomorskiej, popularna zwłaszcza we Włoszech i Hiszpanii. W sam raz na wykwintną kolację.

Zapiekane mule

Składniki:

Zapiekane mule

 

  • 60 dag muli
  • 1 cebula
  • 1/8 l białego wina
  • gotowy sos pomidorowy
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag żółtego sera gouda
  • 2 jajka
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania:

Zapiekane mule
Mule oczyścić i umyć. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Wino zagotować z mulami, cebulą, solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż mule się otworzą. Pieczywo tostowe rozgnieść widelcem. Czosnek obrać, drobno pokroić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Surowe jajka połączyć z pieczywem tostowym, czosnkiem, natką pietruszki i połową sera. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić. Mule napełnić przygotowanym farszem. Na dno płaskiej formy wylać gęsty sos pomidorowy. Ułożyć mule. Obsypać pomidorami i resztą sera. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.