SUPERPRZEPIS

Golonki z kurczaka duszone w kapuście

  • Ela Dz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Golonki z kurczaka duszone w kapuście Więcej zdjęć (5)

Całe danie zrobione na łyżce masła, tylko tyle i aż tyle.

Składniki:

Golonki z kurczaka duszone w kapuście

 

Sposób przygotowania:

Golonki z kurczaka duszone w kapuście
Pałki czyścimy, odcinamy dolną część obciągniętą tylko skórą i moczymy w wodzie co najmniej godzinę. W szczelnie zamykanym naczyniu mieszamy składniki na marynatę. Cytrynę szorujemy i kroimy w plastry, też wrzucamy, a czosnek kroimy w plasterki i podpiekamy na patelni. W takiej marynacie trzymamy mięso najlepiej przez noc. Kapustę gotujemy w wodzie około 15 minut. Wyjmujemy kapustę i w tej samej wodzie obgotowujemy pocięte na ćwiartki pieczarki, kwas sprawi że nam nie ściemnieją. Gotujemy je tak z 10 min. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, lekko z wierzchu zbieramy pianę. Na takim maśle opiekamy każde golonko i wykładamy na talerz. Teraz na masełku opiekamy pieczarki, gdy i te się zarumienią dorzucamy kapustę. Dodajemy resztę przypraw mieszamy, na wierzchu układamy mięso. Przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy aż kapusta będzie miękka. Czasem można podlać odrobinę wody.
Golonki z kurczaka duszone w kapuście
Oczyszczone i obcięte pałki moczymy w wodzie.
Golonki z kurczaka duszone w kapuście
Podpieczony czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Golonki z kurczaka duszone w kapuście
Zamarynowane mięso opiekamy na łyżce masła.
Golonki z kurczaka duszone w kapuście
Na koniec wrzucamy wszystko na patelnię i dusimy razem.