Sposób przygotowania:
Golonki z kurczaka duszone w kapuście
Pałki czyścimy, odcinamy dolną część obciągniętą tylko skórą i moczymy w wodzie co najmniej godzinę. W szczelnie zamykanym naczyniu mieszamy składniki na marynatę. Cytrynę szorujemy i kroimy w plastry, też wrzucamy, a czosnek kroimy w plasterki i podpiekamy na patelni. W takiej marynacie trzymamy mięso najlepiej przez noc. Kapustę gotujemy w wodzie około 15 minut. Wyjmujemy kapustę i w tej samej wodzie obgotowujemy pocięte na ćwiartki pieczarki, kwas sprawi że nam nie ściemnieją. Gotujemy je tak z 10 min. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, lekko z wierzchu zbieramy pianę. Na takim maśle opiekamy każde golonko i wykładamy na talerz. Teraz na masełku opiekamy pieczarki, gdy i te się zarumienią dorzucamy kapustę. Dodajemy resztę przypraw mieszamy, na wierzchu układamy mięso. Przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy aż kapusta będzie miękka. Czasem można podlać odrobinę wody.