dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zapiekane prawdziwki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekane prawdziwki najlepiej smakują z ziemniakami lub puree.

Zapiekane prawdziwki

Składniki:

Zapiekane prawdziwki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane prawdziwki
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Obrać cebule i czosnek. Boczek pokroić w kostkę, wytopić, na tłuszczu zeszklić posiekane w kostkę cebule, dodać grzyby, zmiażdżony czosnek, tymianek i sól, dusić 5 minut. Oprószyć papryką i mąką, podgrzewać przez minutę. Wlać śmietanę, zagotować, posypać posiekaną natką pietruszki. Zetrzeć 10 dag sera, dodać do grzybów, wymieszać. Przełożyć potrawę do formy żaroodpornej, posypać resztą startego sera i bułką tartą, obłożyć skraweczkami boczku. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ziemniakami lub puree ziemniaczanym.