gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Zapiekane pulpety z ziemniakami i sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pulpety zapiekane wraz z sosem pomidorowym i ziemniakami, zalane sosem serowo-śmietankowo-majonezowym ;) Polecam.

Zapiekane pulpety z ziemniakami i sosem

Składniki:

Zapiekane pulpety z ziemniakami i sosem

pulpeciki

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku,

sos

  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 0,5 szklanki wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka masła do smażenia,

pozostałe

Sposób przygotowania:

Zapiekane pulpety z ziemniakami i sosem
Mięso przyprawiamy dodajemy jajka, bułkę tartą i łączymy wszystko. Formujemy pulpeciki i podsmażamy do zrumienienia. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce masła, wlewamy wodę i dusimy ok 5 minut, wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy i chwilę dusimy ok 5 minut. Ser trzemy na tarce i łączymy ze śmietaną i majonezem. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wykładamy połowę ziemniaków, następnie pulpeciki,polewamy sosem, ziemniaki i na końcu sos serowy ;) Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach. Smacznego ;)