Sposób przygotowania:
Zapiekane roladki z dorsza
Filety skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą i pieprzem,przykryć i wstawić do lodówki na ok.30min.Zieleninę posiekać.Ser feta pokruszyć dodać śmietanę kremówkę i utrzeć da gładką masę,dodać zieleninę i startą skórkę cytrynową,doprawić pieprzem.Tak przygotowaną masą posmarować filety z dorsza,zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami,ułożyć je w żaroodpornym naczyniu.Masło stopić,oprószyć mąką i zasmażyć na złoto,mieszając powoli dolewać mleko i gotować na małym ogniu przez ok.10min.tak żeby sos zgęstniał,na koniec doprawić go do smaku szczyptą gałki muszkatołowej,solą i pieprzem,zdjąć sos z ognia,dodać żółtko i energicznie wymieszać,na koniec wsypać do sosu parmezan.Sosem zalać roladki i zapiekać ok.40min.w 180"C.
Sarenka
Jojo
msewka