baranowb

baranowb

Kucharz
[Przepisów: 14]

Zapiekane warzywa z miesem z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczna zapiekanka z nadziewanymi pieczarkami.

Zapiekane warzywa z miesem z pieczarkami

Składniki:

Zapiekane warzywa z miesem z pieczarkami

 

  • pieczarki
  • jeden to jednego, fasola(ugotowna lub w "ubrankach"), kukurydza, groch
  • mieso - moze byc jakiekolwiek, ale lepiej czerwone
  • zolty ser
  • 3+ jajka
  • szpinak
  • ewentualnie marynowany czosnek.
  • troche piwa
  • przyprawy
  • koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Zapiekane warzywa z miesem z pieczarkami
- pieczarki myjemy :)
- zaleznie od chec - jesli chcemy miec lodeczki to wycinamy nozki, kroimy je i obsmazamy lekko z przyprawami na masle, jesli nie to kroimy w plastry i smazymy wszystko.
- mieso pokroic w kostke lub zmielic, doprawic i obsmazyc z przyprawami, w polowie procesu dodac troszke piwa, odczekac az odparuje (mozna przykryc aby poddusic.).
- szpinak umyc i zblanszowac w osolonej wodzie - 2-3 minuty, po czym przelac zimna woda.
- nafaszerowac pieczarki szpinakiem (mozna dodac podsmazone mieso), dosypac pieprzu,przykryc gore zoltym serem.
- zazwyczaj nastawiam pieczarkowe lodeczki troche wczesniej do piekarnika, po czym umieszczam je w gotowej brytwance

- zmieszac warzywa, dodac mieso, doprawic.
- rozcienczyc neiznacznie koncentrat, dodac soli i cytryny. dodac do mieszanki warzyw i miesa, wymieszac.
- wylozyc dno zaroodpornego naczynia mieszanka warzyw i meisa.
- zaleznie od tego ile jest jaj zrobic tyle "doleczkow" (jak bialko dotknie scianki to trudno jest domyc :) ) i wbic tam jaja
- przykryc reszta nadzienia.
- posypac zoltym srem, troche obficie, uwazac zeby ser nie dotykal scianek - znow trudno domyc.
- wsadzamy naczynie do piekarnika nagrznego do ok 200 stopni. po 15-20 minutach wyjmujemy i posypujemy gore zoltym serem, naczynie wraca na jakies 10 minut (posypac mozna rownie dobrze na 1 minute przed wyjeciem. - wsumie zapiekanka powinna spedzic 20-30 minut w piekarniku)
- pozostaje wyjac i podawac, dobrze mimo wszystko smakuje z bialym polwytrawnym winem.