Sposób przygotowania:
Zapiekanka a`la lazania.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i dodajemy mięso mielone oraz przyprawy: szczyptę papryki ostrej, vegety oraz przyprawę do mięsa mielonego – smażymy ok. 10 min. rozdrabniając drewnianą łyżką mięso na jak najmniejsze części. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Na osobnej patelni należy poddusić umyte i pokrojone w małą kostkę pieczarki z niewielką ilością wody, aby początkowo nie przywarły – pieczarki podsmażamy do momentu całkowitego odparowania wody. Tak przygotowane pieczarki dodajemy do mięsa mielonego z pomidorami. Całość smażymy do momentu odparowania wody, dodajemy kilka łyżek śmietany. Na koniec dodajemy kukurydzę oraz posiekaną świeżą bazylię. Makaron typu lasagne gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju. Podgotowany makaron rozkładamy pojedynczo np. na blacie, aby się nie posklejał. Naczynie żaroodporne lub blachę wyłożoną folią aluminiową smarujemy olejem i wykładamy kolejne warstwy zapiekanki aż do wykorzystania wszystkich składników: zaczynamy od rozłożenia makaronu, następnie farsz i starty na grubej tarce ser żółty (lub posypujemy wszystko parmezanem), makaron – farsz – ser itd. Powinny wyjść 3-4 warstwy. Na ostatnią warstwę wysypujemy największą ilość sera orazposypujemy oregano. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.