Sposób przygotowania:
Zapiekanka babuni
Ziemniaki umyć,zalać wodą ,ugotować na pół twardo w mundurkach. Wlać olej na patelnię,zeszklić pokrojoną cebulę,dodać pokrojoną kiełbasę,podsmażyć 8 min. Dodać pokrojone pieczarki ,podsmażać jeszcze około 5 min. Przestudzone ziemniaki obrać z łupinek,pokroić, dodać 1 pęczek posiekanego szczypiorku,uduszoną cebulę, pieczarki i kiełbasę. posolić ,posypać pieprzem. Dwa jajka roztrzepać widelcem,wlać do ziemniaków,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę do zapiekania wysmarować cienko olejem(najlepiej pędzelkiem) i wszystko wyłożyć,dokładnie przyklepać,zapiekać w piekarniku około 20 min w 180 st C. Gdy zapiekanka się piecze,zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach,dodać pozostałe dwa jajka i posiekany drugi pęczek szczypiorku oraz śmietankę Wszystko dokładnie wymieszać,po 20 min wysunąć zapiekankę z piecyka,polać śmietanką wymieszaną z jajkami i serem,zapiekać jeszcze 10 min z termoobiegiem,aż zapiekanka się zapiecze i masa na wierzchu zetnie. Smacznego.
Jojo
Henia
anullka7
Natala1210
jovi
1naleśnik
anullka7
Naleśnik:) nie muszę jeździć do babci 20 km żeby zrobić taką zapiekankę ,sama umiem zrobić,a że się tak nazywa:)a że się tak nazywa to jej przepis. Czy Ty nie masz żadnych przepisów? zapomniałam jesteś tylko tutaj żeby komentować.
Niezapominajka