Sposób przygotowania:
zapiekanka bakłażanowo-mięsna z ryżem
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć, usunąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę.Cebulę, pomdory i mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć aż mięso będzie brązowe.Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem, na ryżu ułożyć podsmażone mięso. Do śmietany dodać sól, pieprz, oregano,tymianek i odrobinę wody, wymieszać dokładnie. Zalać mięso utworzonym sosem. Bakłażany umyć, odciąć końcówki pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu zapiekanki, posypać parmezanem. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180. stopni. Posypać szczypiorkiem.