jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zapiekanka chłopska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makaron, złociste mięso mielone, cebulka i pieczarki pod beszamelową kołderką:)

Zapiekanka chłopska

Składniki:

Zapiekanka chłopska

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka chłopska
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, następnie przelać zimną wodą i pozostawić pod przykryciem.
Mięso mielone podsmażyć na oleju z dodatkiem rozgniecionego czosnku, soli, pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich.
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę przyprawić solą,pieprzem i obsmażyć na oleju.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Następnie mięso połączyć z pieczarkami i cebulą.
Zrobić sos.
Mleko zagotować. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Makaron podzielić na 2 części, ser na 3.
Następnie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami połowa porcji makaronu, 1 część sera żółtego, porcja mięsa, 2 część sera żółtego, 2 część makaronu i 3 część sera żółtego.
Tak przygotowaną zapiekankę zalać sosem i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180C.


.