Sposób przygotowania:
Zapiekanka francuska 4
Umytą kapustę posiatkować + cebulę pokrojoną w pół plasterki. W płaskim rondlu rozgrzać smalec i wrzucić kapustę z cebulą . Dusić na małym ogniu około 15 minut. Mięso pokroić w cienkie paski, ułożyć w misce, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem wymieszać i odstawić na 30 min do lodówki. Drugą cebule drobno siekamy z czosnkiem wrzucić do rondla. Wlać 1/3 szkalnki wody-zagotować pod przykryciem. Obrane ziemniaki ugotować na pół miekko, ostudzić, pokroić na plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami; ziemniaki,mięso i ziemniaki. Całość zalać przestudzonym wywarem z cebuli i czosnku wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem około 40 minut . Nastepnie posypać startym serem i zapiec około 30 minut