marta1919

marta1919

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Zapiekanka francuska 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pamiętać aby nagrzać piekarnik

Zapiekanka francuska 4

Składniki:

Zapiekanka francuska 4

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka francuska 4
Umytą kapustę posiatkować + cebulę pokrojoną w pół plasterki. W płaskim rondlu rozgrzać smalec i wrzucić kapustę z cebulą . Dusić na małym ogniu około 15 minut. Mięso pokroić w cienkie paski, ułożyć w misce, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem wymieszać i odstawić na 30 min do lodówki. Drugą cebule drobno siekamy z czosnkiem wrzucić do rondla. Wlać 1/3 szkalnki wody-zagotować pod przykryciem. Obrane ziemniaki ugotować na pół miekko, ostudzić, pokroić na plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami; ziemniaki,mięso i ziemniaki. Całość zalać przestudzonym wywarem z cebuli i czosnku wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem około 40 minut . Nastepnie posypać startym serem i zapiec około 30 minut

Tagi:

sery ser