Sposób przygotowania:
Zapiekanka gryczana 2
Kaszę gotujemy wg przepisu z łyżką wegety (można o 3 minuty skrócić czas gotowania). Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oleju (może zostać lekko różowa w środku,ponieważ całość będziemy jeszcze zapiekać, więc trzeba uważac żeby kurczak się nie przesuszył ).Na drugiej patelni podsmażamy najpierw posiekaną w kosteczkę cebulkę, a jak się odrobinę zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pora. Dusimy do miękkości, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Naczynia żaroodporne smarujemy cienko warstwą miękkiego masła i wkładamy kurczaka oraz pieczarki z porem oraz kaszę i mieszamy Przygotowujemy sos:roztrzepane jajka mieszamy z mlekiem, śmietanką, natką (około 2-3 łyżki), oraz solą i pieprzem (tych można dodać dość obficie). Zapiekankę zalewamy sosem i dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec posypujemy pokruszonym serem feta i zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego :)