zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2332]

Zapiekanka III

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kolejna zapiekanka z remanentu w lodówce. Tym razem z makaronem i dodatkami.

Zapiekanka III

Składniki:

Zapiekanka III

 

  • 1 op makaronu np. kolanka z falbanką
  • 500 g małych pieczarek
  • 200 g drobiowych parówek
  • 300 g kiełbasy gulasz angielski
  • 2 cebule
  • 1 słoik mieszanki meksykańskiej ( z Biedronki )
  • 2 serki topione w kiełbasce zielony pieprz ( z Biedronki )
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • 1 płaska łyżka przyprawy kucharek SMAK WIOSNY
  • 1 płaska łyżka przyprawy kucharek SMAK LATA
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • ketchup do polania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka III
Makaron ugotować wg przepisu, odcedzić.
Pieczarki oczyścić i podsmażyć na oliwie.
Cebule obrać, umyć, pokroić w piórka i podsmażyć z pieczarkami.
Dodać pokrojone parówki i gulasz angielski i jeszcze chwilę podsmażać.
Mieszankę meksykańską odcedzić.
Do miski wrzucić makaron, dodać podsmażone składniki, pozostałe przyprawy i delikatnie wymieszać.
Serki topione zmiksować z jajkami i mlekiem i wlać do makaronu i ponownie wymieszać.
Wszystko wyłożyć na blachę lub do formy do zapiekania.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 25-30 minut.
Polać ketchupem.