Sposób przygotowania:
Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Następnie je odcedzamy i kroimy w paseczki. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy przysmaki kresowe pokrojone w paseczki i dalej smażymy. Na koniec na patelnię wrzucamy grzyby. Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy rozmaryn i obrane ziemniaki pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyjmujemy z garnka rozmaryn i wrzucamy zawartość patelni. Wszystko razem mieszamy i przekładamy razem ze śmietanka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180st (termoobieg).