kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Zapiekanka kurczakowo-szpinakowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sycąca zapiekanka kurczakowo-szpinakowa

Zapiekanka kurczakowo-szpinakowa

Składniki:

Zapiekanka kurczakowo-szpinakowa

 

  • 200 g filetu z kurczaka
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 300 g makaronu świderki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 6 plasterków sera gouda
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka kurczakowo-szpinakowa
Makaron gotuję w osolonej wodzie, w oddzielnym garnku w małej ilości wody gotuję także szpinak ok. 4-5 minut. W tym czasie kroję kurczaka w paseczki i podsmażam go ok 3 minutek(bez tłuszczu). Makaron odcedzam, szpinak także i przekładam wszystko do większego garnka, do niego dodaję i kurczaka, wyciskam przez praskę 2 ząbki czosnku i wkładam na gaz bo dodaję serek topiony, który pokroiłam w mniejszą kostkę żeby szybciej się stopił. Mieszam wszystko razem, dodaję sól i pieprz. Gdy ser się roztopi i wszystko razem się połączy wykładam ten farsz o półmiska żaroodpornego a na wierzchu układam ser żółty. Zapiekam w piekarniku w 200 stopniach C ok 15 minut.