Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa w czerwonej papryce
1. Papryki dokładnie umyć, przeciąć na pół i usunąć pestki oraz ogonek. 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, osączyć. Brokuł umyć, rozdzielić na pojedyncze różyczki, a następnie ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru al dente (ok. 6-8 minut), osączyć, przelać zimną wodą by zachował kolor. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Tofu pokroić w kostkę (o boku ok. 1 cm). W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kostki cukinii i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podlać 1-2 łyżki wody, oprószyć słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Warzywa smażyć przez 5 minut, na minutę przed końcem smażenia dodać tofu i wymieszać. 3. W misce połączyć ze sobą: makaron, brokuła, cukinię z tofu. Dodać 2 łyżki śmietany i doprawić solą, pieprzem oraz dokładnie wymieszać. 4. Połówki papryk napełniać przegotowanym farszem z górką, posypać tartym, żółtym serem i ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. 5. Papryki podlać wywarem jarzynowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-35 minut (ser powinien się apetycznie stopić, a papryka zmięknąć - jednak musi zostać al dente). Podawać na liściach sałaty z sosem, np. jogurtowym.
zbysiowa
anemon
olusssiAA