olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Zapiekanka makaronowa w czerwonej papryce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 370
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ta zapiekanka pozytywnie Was zaskoczy. W roli naczynek - połówki papryki, w środku zaś pyszne nadzienie - makaron razowy, tofu, brokuły i cukinia.

Zapiekanka makaronowa w czerwonej papryce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka makaronowa w czerwonej papryce

 

  • 2 strąki świeżej, czerwonej papryki.
  • 1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego świderki,
  • 1/2 brokułu (ok. 20 dag),
  • 1/2 cukinii,
  • ząbek czosnku,
  • 10 dag tofu,
  • 5 dag startego, żółtego sera,
  • filiżanka wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki śmietany 12 %,
  • łyżka oleju + do nasmarowania naczynia,
  • suszone oregano,
  • słodka i ostra mielona papryka,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa w czerwonej papryce
1. Papryki dokładnie umyć, przeciąć na pół i usunąć pestki oraz ogonek. 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, osączyć. Brokuł umyć, rozdzielić na pojedyncze różyczki, a następnie ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru al dente (ok. 6-8 minut), osączyć, przelać zimną wodą by zachował kolor. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Tofu pokroić w kostkę (o boku ok. 1 cm). W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kostki cukinii i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podlać 1-2 łyżki wody, oprószyć słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Warzywa smażyć przez 5 minut, na minutę przed końcem smażenia dodać tofu i wymieszać. 3. W misce połączyć ze sobą: makaron, brokuła, cukinię z tofu. Dodać 2 łyżki śmietany i doprawić solą, pieprzem oraz dokładnie wymieszać. 4. Połówki papryk napełniać przegotowanym farszem z górką, posypać tartym, żółtym serem i ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. 5. Papryki podlać wywarem jarzynowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-35 minut (ser powinien się apetycznie stopić, a papryka zmięknąć - jednak musi zostać al dente). Podawać na liściach sałaty z sosem, np. jogurtowym.
Zapiekanka makaronowa w czerwonej papryce
Mycie, przecinanie oraz usuwanie pestek i ogonków z papryki.
Zapiekanka makaronowa w czerwonej papryce
Dokładnie łączenie ze sobą składników zapiekanki
Zapiekanka makaronowa w czerwonej papryce
Układanie zapiekanek w wysmarowanej formie