Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z bobem Eli
Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej,dodać mięso i przesmażyć.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i jeszcze razem chwilę smażyć.Dodać pomidory razem z zalewą,paprykę słodką,przyprawę do grilla i paprykę ostrą,sól,pieprz do smaku i dusić aż mięso będzie miękkie.Umyty bób wrzucić do osolonego wrzątku i sparzyć tak żeby schodziła skórka.Umyty kalafior podzielić na różyczki i gotować 5 minut we wrzątku z dodatkiem soli i cukru.Makaron wrzucić do osolonego wrzątku,gotować 5 minut i odcedzić.Do dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwami połowę makaronu,mięso,bób i kalafior oraz resztę makaronu.Śmietanę wlać do garnuszka,dolać100 ml wody,dodać sól,pieprz,czosnek granulowany i gałkę muszkatołową do smaku oraz mąkę,dobrze wymieszać i polać makaron.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać makaron.Zapiekać przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Smacznego!
Dorota0309
evita0007
Natala1210