Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z cukinią
Makaron ugotować al dente i odcedzić.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Mięso smażyć na łyżce oleju,dodając rozkruszone mini kosteczki ostre papryczki i smażona cebulka.Prezcisnąć czosnek przez praskę,wsypać pieprz ziołowy i przyprawę do mięsa mielonego, smażyć,aż mięso będzie miękkie.Zdjąć z patelni łyżką cedzakową,aby tłuszcz pozostał na patelni. Cukinie pokroić w 1 cm kostkę i wrzucić na patelnię,rozkruszyć mini kosteczki oregano i pietruszki,wsypać ziarenka smaku.Dusić kilka minut,po czym wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dalej podgrzewać,aż sos straci posmak surowizny i część soku odparuje.Gdy sos ładnie zgęstnieje odstawić. Wysmarować duże naczynie żaroodporne tluszczem.Wsypać na dno 1/3 ugotowanego makaronu i posypać1/3 żółtego sera.Rozłożyć na to równomiernie połowę mięsa mielonego i połowę cukinii.Nabierać ją łyżką cedzakową,aby sos pozostał na patelni. Kolejna warstwa to 1/3 makaronu i na nią dać resztę mięsa mielonego i znów makaron posypany 1/3 żółtego sera. Na wierzchu rozkładamy posostałą cukinię i polewamy sosem powstałym w trakcie jej smażenia.Rozrzucamy resztę sera i posypujemy gałką muszkatołową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez ok.30 minut.
kinga
msewka
Oczywiście chodziło o mięso mielone.Ja dałam wieprzowe w ilości 1 kg.
Żeby było śmieszniej spisywałam w trakcie robienia ilości przypraw,żeby o niczym nie zapomnieć.A tu o mięsie zapomniałam.Ale wpadka.Dzięki Kinia.
Pyza
Sarenka
Natala1210
halina
Mirka227