msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka makaronowa z cukinią

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Zamiast cukinii można dodać pieczarki lub inny dodatek

Zapiekanka makaronowa z cukinią

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z cukinią

 

  • 35 dag surowego makaronu kolanka z falbanką np.Lubella
  • 3 średnie cukinie,po ok.25 cm długości
  • 2 duże,dojrzałe,mięsiste pomidory, np. malinówki
  • 40 dag żółtego sera np.gouda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 2 mini kosteczki Knorr oregano
  • 1 mini kosteczka Knorr pietruszka
  • 1 mini kosteczka Knorr ostre papryczki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 małe łyżeczki ziarenek smaku Winiary, ew.Vegety
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z cukinią
Makaron ugotować al dente i odcedzić.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Mięso smażyć na łyżce oleju,dodając rozkruszone mini kosteczki ostre papryczki i smażona cebulka.Prezcisnąć czosnek przez praskę,wsypać pieprz ziołowy i przyprawę do mięsa mielonego, smażyć,aż mięso będzie miękkie.Zdjąć z patelni łyżką cedzakową,aby tłuszcz pozostał na patelni. Cukinie pokroić w 1 cm kostkę i wrzucić na patelnię,rozkruszyć mini kosteczki oregano i pietruszki,wsypać ziarenka smaku.Dusić kilka minut,po czym wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dalej podgrzewać,aż sos straci posmak surowizny i część soku odparuje.Gdy sos ładnie zgęstnieje odstawić. Wysmarować duże naczynie żaroodporne tluszczem.Wsypać na dno 1/3 ugotowanego makaronu i posypać1/3 żółtego sera.Rozłożyć na to równomiernie połowę mięsa mielonego i połowę cukinii.Nabierać ją łyżką cedzakową,aby sos pozostał na patelni. Kolejna warstwa to 1/3 makaronu i na nią dać resztę mięsa mielonego i znów makaron posypany 1/3 żółtego sera. Na wierzchu rozkładamy posostałą cukinię i polewamy sosem powstałym w trakcie jej smażenia.Rozrzucamy resztę sera i posypujemy gałką muszkatołową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez ok.30 minut.