agamat

agamat

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Zapiekanka mięsno - szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis otrzymałam od mojej przyjaciółki. Gorąco polecam danie jest pyszne!!!

Zapiekanka mięsno - szpinakowa

Składniki:

Zapiekanka mięsno - szpinakowa

 

  • paczka makaronu
  • opakowanie szpinaku( ja używam mrożony ale świeży będzie jeszcze lepszy)
  • 500 g mięsa mielonego
  • pół szklanki białego wina
  • 200 g sera rokpol
  • 2 jajka
  • 2 małe cebule
  • śmietana ( szklanka )
  • olej
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsno - szpinakowa
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Szpinak należy rozmrozić i podgrzewać na niewielkim ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Dodajemy mięso mielone. gdy mięso się troszkę podsmaży wlewany pół szklanki białego wina i dalej podduszamy. Do wszystkiego dodajemy szpinak i ser rokpol i ugotowany makaron. Przyprawiamy pieprzem i solą wg uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C Makaron wraz z dodatkami wykładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka mieszamy ze śmietaną doprawiamy solą i pieprzem ( szczyptą dla smaku ) i polewamy danie. Pieczemy ok. 35-45 minut.
Smacznego!!!!!