Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie pociąć je w plasterki i rozłożyć je w naczyniu żaroodpornym lub w formie do zapiekanek. Na ziemniaki poukładać pokrojone w plastry pomidory i posypać 1/3 porcji startego sera. Mięso usmażyć z pokrojoną w "piórka" cebulką i czosnkiem. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wyłożyć na pomidory posypane serem. W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę. Dolać śmietanę i bulion, odrobinę ziół prowansalskich i 1/3 część sera. Zagotować sos, mieszając dokładnie aby się nie przypalił. Polać nim mięso, równo rozprowadzając i posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni na ok.20 minut. Podawać polaną keczupem.
siwa12345
czekoladka145