ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Zapiekanka nowe smaki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Całkiem nowy smak szybkiej i prostej zapiekanki

Zapiekanka nowe smaki

Składniki:

Zapiekanka nowe smaki

 

  • 25 dag makaronu fale
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki śmietany
  • 100 ml bulionu
  • 20 dag startego żółtego sera
  • ½ słoika sosu bolońskiego łowicz
  • 1 łyżeczka przyprawy do grosa
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka nowe smaki
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pieczarki obierz i pokrój w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Mięso podsmaż na oleju razem z przyprawą do gyrosa, dodaj cebulę i czosnek, chwilę smaż razem, potem dodaj pieczarki, posyp odrobiną soli, by pieczarki szybciej zmiękły i smaż aby wyparowała woda, na koniec dodaj sos boloński i pół szklanki wody, smaż około 3 minuty i dopiero wtedy dodaj makaron i wszystko razem wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Śmietanę wymieszaj z bulionem i zalej makaron, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut, po tym czasie wyjmij i posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut by ser się zrumienił.