bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zapiekanka po wiejsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Zapiekankę często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne, jest bardzo smaczna. Moja rodzina uwielbia tą zapiekankę.

Zapiekanka po wiejsku

Składniki:

Zapiekanka po wiejsku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka po wiejsku
Ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania. Zalewamy zimną wodą i obieramy z łupinek, ostudzone kroimy w plastry.

Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odkładamy na talerz.

Umyte pieczarki kroimy na pół, obsmażamy na patelni po smażeniu schabu, smażymy do odparowania wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle, delikatnie wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, zasmażka powinna mieć jasny kolor.

Bulion mieszamy ze śmietana, wlewamy po trochu do cebuli ciągle mieszając, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.

Na dno naczynia do zapiekania wykładamy plastry podsmażonego schabu, układamy plastry ziemniaków, oprószamy sola, wykładamy podsmażone pieczarki, zalewamy sosem beszamelowym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.