Sposób przygotowania:
Zapiekanka po wiejsku
Ziemniaki oskrobać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.Odcedzić i przestudzić. Por i paprykę oczyścić umyć paprykę pokroić w paseczki a por w krążki.mięso umyć pokroić w paseczki oprószyć przypraw do gyrosa boczek gotowany również pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej przesmażyć boczek włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut,w trakcie duszenia wrzucić do mięsa pokrojony por z papryką doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym . Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć mięso z warzywami ułożyć plasterki żółtego sera,przykryć zapiekankę ziemniakami pokrojonymi w grube plastry tak aby zachodziły na siebie.Posypać szczyptą przyprawy do ziemniaków.Wstawić zapiekankę do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 180*c. w tym czasie przygotować sos:śmietankę połączyć z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem,po 15 minutach zapiekankę wyjąć zalać sosem i znów zapiekać 25 minut. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem posiekanym i podawać.
zbysiowa
2milutka
pyszna pyszna znikła w ciągu 5 minut...:D