2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zapiekanka po wiejsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zapiekanka po wiejsku czyli ziemniaki i dodatek treściwego mięsa,idealna na obiad zimowym po spacerze.

Zapiekanka po wiejsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka po wiejsku

 

 

 

  • pęczek świeżego szczypiorku do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka po wiejsku
Ziemniaki oskrobać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.Odcedzić i przestudzić. Por i paprykę oczyścić umyć paprykę pokroić w paseczki a por w krążki.mięso umyć pokroić w paseczki oprószyć przypraw do gyrosa boczek gotowany również pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej przesmażyć boczek włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut,w trakcie duszenia wrzucić do mięsa pokrojony por z papryką doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym . Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć mięso z warzywami ułożyć plasterki żółtego sera,przykryć zapiekankę ziemniakami pokrojonymi w grube plastry tak aby zachodziły na siebie.Posypać szczyptą przyprawy do ziemniaków.Wstawić zapiekankę do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 180*c. w tym czasie przygotować sos:śmietankę połączyć z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem,po 15 minutach zapiekankę wyjąć zalać sosem i znów zapiekać 25 minut. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem posiekanym i podawać.
Zapiekanka po wiejsku
mięso dusimy na rozgrzanym oleju z boczkiem
Zapiekanka po wiejsku
dodajemy umyte i pokrojone warzywa dusimy 15 minut
Zapiekanka po wiejsku
wykładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia
Zapiekanka po wiejsku
na mięso kładziemy plasterki sera przykrywamy ziemniakami podgotowanymi i zapiekamy w trakcie zalewamy sosem