Sposób przygotowania:
Zapiekanka pod beszamelem
Gotujemy ryz w duzej ilosci wody i odcedzamy.Piersi z kurczaka solimy i pieczemy lub gotujemy w niewielkiej ilosci wody.Po ostygnieciu kroimy w plasterki.Podzielony na rozyczki brokul wrzucic do wrzacej,lekko osolonej wody i gotowac 2 min,potem odsaczyc.Tak samo ugotowac kalafiora,ale gotowac go 3-4 min.Pieczarki oczyscic,pokroic w plasterki i podsmazyc na rozgrzanym oleju,potem oproszyc sola i pieprzem.Fasolke odsaczyc z zalewy.W zaroodpornym naczyniu(mozna ja natluscic)ukldamy warstwe ryzu,biorac polowe porcji,na nia kladziemyrozyczki brokulu,pokrojone mieso kurczaka,kalafior oraz fasolke,przykrywamy pozostalym ryzem.
Beszamel:
Rozgrzewamy w garnku maslo,dodajemy make.smazymy az maka sie spieni i zbieleje.Wtedy cienkim strumieniem ,energicznie mieszajac caly czas,wlewamy mleko.Gdy sos troche zgestnieje doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy z zoltym serem.
Beszamelem polewamy zapiekanke i wstawiamy ja do nagrzaneo do 180 stopni piekarnika,pieczemy,az beszamel sie zacznie rumienic.
Beszamel:
Rozgrzewamy w garnku maslo,dodajemy make.smazymy az maka sie spieni i zbieleje.Wtedy cienkim strumieniem ,energicznie mieszajac caly czas,wlewamy mleko.Gdy sos troche zgestnieje doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy z zoltym serem.
Beszamelem polewamy zapiekanke i wstawiamy ja do nagrzaneo do 180 stopni piekarnika,pieczemy,az beszamel sie zacznie rumienic.
yola