czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Zapiekanka przysmak Imama

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, aromatyczne i zdrowe danie z dużą ilością warzyw. Ja podaję je z dodatkiem domowych tradycyjnych kopytek.

Zapiekanka przysmak Imama

Składniki:

Zapiekanka przysmak Imama

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka przysmak Imama

ETAP 1:

Zapiekanka Przysmak Imama
W naczyniu żaroodpornym układać warstwy warzyw i mięsa. zapiec

Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć połowę mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Przykryć kolejną warstwą bakłażana, cukinii, cebuli, mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować przecierem i oprószyć solą i pieprzem. Piec około 50 min w temp. 180st. Następnie ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać jeszcze jakieś 10-15 minut.