Sposób przygotowania:
Zapiekanka przysmak ImamaETAP 1:
Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć połowę mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Przykryć kolejną warstwą bakłażana, cukinii, cebuli, mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować przecierem i oprószyć solą i pieprzem. Piec około 50 min w temp. 180st. Następnie ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać jeszcze jakieś 10-15 minut.