Zapiekana zapiekanka z bakłażanów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

swojska zapiekanka z bakłażanów

Zapiekana zapiekanka z bakłażanów

Składniki:

Zapiekana zapiekanka z bakłażanów

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana zapiekanka z bakłażanów
Przygotowanie:
Bakłażany dokładnie umyć,obrać,pokrajać w plastry o grubości 2 centymetrów,oprószyć mąką i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju po obu stronach.
Przez maszynkę przepuścić mięso,marchew oraz ziemniaki.Zarumienić wraz z drobno pokrajaną cebulą na gorącym tłuszczu.Masę wystudzić,dodać jajko,śmietanę,doprawić do smaku solą i pierzem,następnie wszystko dokładnie wymieszać.
W rondlu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką układać na przemian obrumienione plastry bakłażanów i masę mięsną tak,aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiły bakłażany.
Wszystko to zalać wywarem mięsnym uprzednio wymieszanym z pastą pomidorową.W sezonie można dodać świeże pomidory pokrajane w plastry.
Zapiec w piekarniku,podawać na gorąco jako danie podstawowe.