Sposób przygotowania:
Zapiekanka serowo-mięsna
Mieloną łopatkę wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę całość smażyć,po czym dołożyć pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.Doprawić bazylią,solą i pieprzem.Dusić bez przykrycia,aż sok z pomidorów odparuje.Obrane ziemniaki pokroić w cieniutkie plasterki.Dno naczynia żaroodpornego wysmarować tłuszczem.Ułożyć połowę ziemniaków,na to mięso i przykryć drugą połową ziemniaków.Całość zalać śmietaną rozmieszaną z wodą.Posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180*C 40-50 min.Niestety zrobiłam błąd w nazwie potrawy.To jest zapiekanka ziemniaczano-mięsna,chociaż ser też tam jest :-)))
Natala1210