paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Zapiekanka szinakowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zamiast świeżego szpinaku można podać mrożony

Zapiekanka szinakowa

Składniki:

Zapiekanka szinakowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka szinakowa
Szpinak bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, otrzepujemy z jej nadmiaru. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. Jajka w całości ubijamy na jednolitą puszystą masę. Szpinak z dodatkiem masła blanszujemy przez ok 5 min. Następnie do szpinaku wędruje cebula, twarożek i jajka. Mieszamy dokładnie i doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, górę posypujemy serem żółty. Zapiekankę pieczemy 30 min w 160C