Sposób przygotowania:
Zapiekanka warzywna
Ziemniaki - kroimy w plasterki.
Marchewka - plasterki.
Pieczarki - plasterki.
Papryki - w kostkę i mieszamy je razem.
Kiełbaskę - w plasterki.
Ananas – w kostkę
Masło - dla mnie dogodnie było je pokroić w kostkę :).
Gdy wszystko jest już przygotowane, to zabieramy się za układanie naszych składników w naczyniu żaroodpornym.
Najlepiej zacznijmy od ziemniaczków.
Gdy wypełnimy dno ziemniaczkami (ustawione obok siebie), to posypujemy je szczyptą soli, pieprzu - każdego z osobna. Następnie na te ziemniaczki kładziemy marchewkę - również posypujemy je odrobiną pieprzu, oraz szczyptą (naprawdę odrobinę!) cukru i dajemy na każdy kawałeczek maleńką kosteczkę masła. Następnie dajemy pieczarki - solimy je, pieprzymy, oraz także dajemy na nie masło. Następnie idzie kiełbaska, a za nią papryka, którą posypujemy papryką słodką, ostrą (niedużo), oraz oregano (niedużo), następnie idzie ananas, następnie pieczarki i tak w kółko ‘przeplatamy’ ;).
Kończymy na ziemniaczkach, aby były na górze.
Wkładamy do piekarnika ustawionego na 200' po czym mniej więcej po 15 minutach wysuwamy z piekarnika i zalewamy sosem pieczarkowym "Winiary" (potrawa po zagotowaniu się w środku sosu będzie się ładnie dusiła mniej więcej do połowy naczynia) Następnie po mniej więcej 5 min proponuję ziemniaczki z góry dodatkowo popieprzyć, oraz posypać przyprawą "Kucharek".
Potrawa powinna się dusić i około 40-60 min, a nawet może i dłużej. Wedle uznania - zależy, czy wolimy twardsze, czy bardziej miękkie warzywa.
Życzę Smacznego :)!
Marchewka - plasterki.
Pieczarki - plasterki.
Papryki - w kostkę i mieszamy je razem.
Kiełbaskę - w plasterki.
Ananas – w kostkę
Masło - dla mnie dogodnie było je pokroić w kostkę :).
Gdy wszystko jest już przygotowane, to zabieramy się za układanie naszych składników w naczyniu żaroodpornym.
Najlepiej zacznijmy od ziemniaczków.
Gdy wypełnimy dno ziemniaczkami (ustawione obok siebie), to posypujemy je szczyptą soli, pieprzu - każdego z osobna. Następnie na te ziemniaczki kładziemy marchewkę - również posypujemy je odrobiną pieprzu, oraz szczyptą (naprawdę odrobinę!) cukru i dajemy na każdy kawałeczek maleńką kosteczkę masła. Następnie dajemy pieczarki - solimy je, pieprzymy, oraz także dajemy na nie masło. Następnie idzie kiełbaska, a za nią papryka, którą posypujemy papryką słodką, ostrą (niedużo), oraz oregano (niedużo), następnie idzie ananas, następnie pieczarki i tak w kółko ‘przeplatamy’ ;).
Kończymy na ziemniaczkach, aby były na górze.
Wkładamy do piekarnika ustawionego na 200' po czym mniej więcej po 15 minutach wysuwamy z piekarnika i zalewamy sosem pieczarkowym "Winiary" (potrawa po zagotowaniu się w środku sosu będzie się ładnie dusiła mniej więcej do połowy naczynia) Następnie po mniej więcej 5 min proponuję ziemniaczki z góry dodatkowo popieprzyć, oraz posypać przyprawą "Kucharek".
Potrawa powinna się dusić i około 40-60 min, a nawet może i dłużej. Wedle uznania - zależy, czy wolimy twardsze, czy bardziej miękkie warzywa.
Życzę Smacznego :)!
ne_mezis
Jest to zapiekanka mojego pomysłu, a więc proszę się na mnie nie złościć, że takie zmiany tutaj przy niej robię, gdyż chcę, aby była ona jak najlepsza:)).
Pozdrawiam :)!
ne_mezis
Pozdrawiam smacznie :)!!