Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zapiekanka wiejska z puree

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sycąca i smaczna zapiekanka z mięsa i puree ziemniaczanego.

Zapiekanka wiejska z puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka wiejska z puree

 

  • 500g mięsa mielonego
  • kilka łyżek kukurydzy
  • duża marchew
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majeranku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka wiejska z puree
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mleko, masło oraz gałkę i sól do smaku. Cebulę, pietruszkę, marchew pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć marchew, pietruszkę, a następnie dodać cebulę. Smażyć aż marchew nieco zmięknie, a cebula się zeszkli. Do podsmażonych składników dodać mięso mielone, smażyć kilka minut, mieszając i rozdzielając kawałki. Dodać koncentrat, podsmażyć i podlać ok. 2/3 szklanki wody/rosołu. Całość dusić, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć farsz mięsny, wyrównać. Na górę wyłożyć puree ziemniaczane przy pomocy łyżki. Posypać wierzch serem żółtym. Zapiekankę piec ok. 40 min. w temp. 190st. C. Po upieczeniu odstawić na kilka minut przed podaniem.
Zapiekanka wiejska z puree
Do cebuli dodać mięso mielone i podsmażać.
Zapiekanka wiejska z puree
Dorzucić marchewkę pokrojoną w kawałeczki.
Zapiekanka wiejska z puree
Sos mięsny wyłożyć do formy do pieczenia,
Zapiekanka wiejska z puree
Na wierzchu wyłożyć puree ziemniaczane i posypać serem.