Sposób przygotowania:
Zapiekanka wiosenna 4
Przygotowujemy sos, śmietanę łączymy z jogurtem, jajkami odrobiną sera, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy na pół twardo. Mięso mielone smażymy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Do mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i posiekany czosnek i krótko smażymy. Naczynie smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Kładziemy warstwę mięska mielonego, a na to część warzyw. Polewamy 1/3 sosu. Następnie układamy kolejne warstwy w tej samej kolejności. Kończymy na ziemniakach i wylewamy sos. Posypujemy serem. Po 15 minutach pieczenia w 200 stopniach jeszcze raz dodajemy ser i pieczemy 25 minut. Smacznego