britnay

britnay

Kucharz
[Przepisów: 4]

Zapiekanka z bakłażanów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faszerowane bakłażany doskonale nadają się na rodzinną imprezę

Zapiekanka z bakłażanów

Składniki:

Zapiekanka z bakłażanów

 

  • 2 bakłażany,
  • pół kg mielonego mięsa wieprzowego,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 15 dag żółtego sera,
  • dwa żółtka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z bakłażanów
Bakłażany pokroić w laterki, nie obierać. Posypać je solą i odstawić na około 20 minut. Następnie przemyć pod wodą. Smażymy je z obu stron na oleju, cebulę kroimy w kostkę i podsmażyć na patelni, dodajemy zmiażdżony czosnek, a mięso mielone posypujemy sola i czosnkiem.Dodajemy do mięsa łyżkę koncentratu pomidorowego i smazymy Do bakłażanów dodać mięsa i posypać tartym serem, następnie kładziemy je na blachę.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.