Sposób przygotowania:
Zapiekanka z brokułem i kiełbasąETAP 1:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podobnie postępujemy z różyczkami brokuła. Dzięki takiemu zabiegowi nie stracą koloru. Różyczki kroimy na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie makaron a na nim pokrojony na kawałki brokuł.
ETAP 2:

kiełbasę kroimy w paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki i smażymy jeszcze chwilę.
ETAP 3:

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę pszenną. Powstałą zasmażkę rozprowadzamy mlekiem dodajemy kremówkę i doprowadzamy do wrzenia. Powstały sos doprawiamy do smaku solą mielonym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do sosu dodajemy podsmażoną kiełbasę z pieczarkami i mieszamy.
ETAP 4:

Sosem polewamy makaron i brokuła, lekko mieszamy widelcem aby sos dotarł do dna. Na wierzchu posypujemy serem pokrojonym w drobną kosteczkę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 25 minut.