gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Zapiekanka z brukselki 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie lubisz brukselki? może ta zapiekana serem z niebieską pleśnią przypadnie Ci do gustu.

Zapiekanka z brukselki 4

Składniki:

Zapiekanka z brukselki 4

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z brukselki 4
Brukselkę gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, pamiętajmy, żeby nie zakrywać garnka i żeby chociaż raz w czasie gotowania wymienić wodę. W tym samym czasie przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy śmietanę, do której dodajemy pokruszony ser pleśniowy i pieprz. Gotujemy do czasu aż ser się rozpuści. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wykładamy do niego odcedzone i wymieszane z masłem brukselki. Na warzywa wylewamy sos z sera pleśniowego. Całość przykrywamy startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym i posypujemy odrobiną oregano. Zapiekankę wkładamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Smacznego.