Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cebuli na kruchym spodzie
Z mąki, masła i soli zagnieść kruche ciasto, którym wyłożyć tortownicę i wstawić na 30 min do lodówki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w półplasterki a czosnek drobno posiekać, razem podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Cebulę z czosnkiem doprawić ziołami oraz pieprzem i solą. Jajko roztrzepać ze śmietaną, mlekiem, obiema paprykami oraz szczyptą soli i pieprzu. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto po wyjęciu z lodówki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st przez 20 min. Po tym czasie podpieczone ciasto posypać otrębami, na to wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie całość zalać przygotowanym roztrzepanym jajkiem. Piec kolejne 20 min w 180 st. Przed końcem pieczenia wierzch posypać startym serem. Upieczoną zapiekankę pokroić na 4 części i podawać na gorąco z ketchupem lub sosem czosnkowym.