suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Zapiekanka z ciecerzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie na kolacje, pożywne i smaczne.

Zapiekanka z ciecerzycą

Składniki:

Zapiekanka z ciecerzycą

 

  • 25 dag ciecierzycy z puszki;
  • 0,75l bulionu warzywnego;
  • 40 dag ziemniaków;
  • 15 dag marchewki;
  • 10 dag porów;
  • 2 łyżki margaryny;
  • 2 łyżki octu owocowego np jabłkowego;
  • 10 dag śmietany 18%;
  • 5 dag sera zółtego;
  • 1 łyżka pestek dyni;
  • 1 łyżka pestek słonecznika;
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ciecerzycą
Ziemniaki, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15 min, po ugotowaniu odcedzamy. Marchewkę i pora kroimy w kostkę i podsmażamy na margarynie przez ok 7 min. Następnie warzywa i ciecierzycę przekładamy do większego naczynia, zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pierzem i gotujemy przez ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z octem i startym zółtym serem. Ugotowane warzywa odcedzamy z bulionu przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nie ugotowane wcześniej ziemniaki, zalewamy sosem, a na wierzch posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Zapiekamy przez ok 15 min, w tem. 200oC. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.

Tagi:

sery dynia ser