beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zapiekanka z  cielęciny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Zapiekanka z  cielęciny

Składniki:

Zapiekanka z  cielęciny

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z  cielęciny
Mięso pokrajać w  plasterki i  umieścić w  żaroodpornym naczyniu obkładając ugotowaną fasolką. Masło stopić i  połączyć z  mąką, następnie podgrzać i  rozprowadzić chłodnym mlekiem podczas mieszania trzepaczką. Dodać pozostałą część gorącego mleka i  zagotować do zawrzenia. Zgęstniały sos zdjąć z  ognia i  wymieszać z  żółtkami i  połową startego sera. Posypać pieprzem i  solą do smaku. Umieszczoną na talerzu potrawę zalać sosem, posypać bułką tartą i  pozostałym startym serem żółtym. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i  zapiec do zarumienienia.