Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukini i baklażanów
Warzywa umyć. Baklażana, cukinię i pomidory pokroić w cienkie plastry. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć i wydrążyć pestki resztę drobno pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Doprawić solą i pieprzem, krótko podsmażyć. Wlożyć część plastrów cukinii i smażyć aż cukinie zmiękną. Maslem wysmarować naczynie żaroodporne, na spodzie polożyć warzywa z patelni. Na wierzchu rozlożyć plastry cukinii, baklażanów i pomidorów. Posypać ziolami i skropić oliwą. Zapiekać ok.30 minut. Po tym czasie posypać zapiekankę parmezanem wymieszanym z bulką tartą i piec jeszcze ok.15 minut w temperaturze 170-180st.C