Sposób przygotowania:
Zapiekanka z dynią i ryżem
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, osączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dynię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W dość sporym rondlu lub garnku roztapiamy pół kostki miękkiego masła, wrzucamy pokrojoną dynię, podsmażamy ją przez kilka minut cały czas mieszając, aby się nie przypaliła (nie za długo, tak aby była jeszcze w miarę jędrna i nie rozgotowana), solimy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka ucieramy na puch z 1/4 szklanki cukru i resztą masła (zostawiamy 1 łyżkę masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego). Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli lub soku z cytryny. Dynię łączymy z ryżem, dodajemy utarte żółtka, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki suszonej żurawiny (wcześniej rodzynki i żurawinę zalewamy na kilka minut wrzątkiem, aby zmiękły i zrobiły się większe), 1 łyżeczkę cynamonu i otartą skórkę z 1 pomarańczy lub cytryny. Ubitą pianę z białek dodajemy na samym końcu, następnie wszystko delikatnie ze sobą mieszamy, tak aby zachować puszystość piany z białek. Gotową masę przekładamy do wysmarowanego pozostałą 1 łyżką masła i posypanego bułką tartą dużego naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 C. Zapiekankę pieczemy około 40 minut do czasu zrumienienia. Zapiekankę podajemy od razu na ciepło, gdyż taka smakuje najlepiej.